Cand spui Provence, spui lavanda !

Cand spui Provence, spui lavanda !

Daca te-ai afla acum in Provence, cea mai frumoasa si renumita regiune din sudul Frantei, te-ar imbata parfumul lanurilor de lavanda. Caci da, ne aflam in plin sezon al acestor minunate flori, ele fiind si unul dintre ambasadorii care au facut atat de cunoscuta si de indragita in intreaga lume aceasta pitoreasca zona. Atat de indragita, incat a generat si numele unuia dintre cele mai populare stilurile de amenajare ale ultimilor ani – stilul Provence.

De un albastru indefinit si indecis, batand spre nuante de mov, intalnirea cu lavanda este in primul rand vizuala… Apoi, puternic olfactiva.
Cand spui lavanda, spui parfum. Lavanda este aurul violet. Este culoarea prin excelenta a peisajelor Provence-lui. Verdon si Luberon este regiunea cea mai iubita de turisti: de la ocrul de Roussillon la galbenul “Florii-soarelui” a lui Van Gogh. Lumina atat de iubita, ofera cerului un albastru nefiresc. lavanda2

Casele din piatra (bastides) apar intre portocali, chiparosi si gradini imbratisate de maslini seculari. Pietele sunt sarbatori ale simturilor, o invitatie de a te pierde in aceasta zona a legendelor si a misterelor. La St Rémy de Provence au trait Nostradamus, scriitorul Frederic Mistral, Cézanne la Aix-en-Provence, apoi Van Gogh, Gauguin, Picasso, scriitori, de la Jean Giono la Peter Mayle, s-au lasat fermecati de frumusetea Provence-ului, acest pamant rustic.
Folosita foarte des in lucrarile de amenajari interioare ale designerilor scandinavi, unde zilele sunt mai rar insorite, culoarea lavandei aduce un farmec deosebit oricarei camere. Se asociaza cu lemnul natur in culori deschise, cu nuante pastel si cu accesorii argintii sau de culoarea bronzului.stil provence4

Adoptarea stilul de Provence, este maniera de a evoca soarele, linistea si peisajele din sudul Frantei. Un stil cald și vesel – prin alegerea judicioasa a culorilor – aminteste de domeniile de levantica si maslini, de ferme cu ziduri din piatra vechi sau de mirosuri atat de speciale. Stilul provensal reprezinta fiecare camera a casei in care peretii, pardoselile, mobilierul și obiectele decorative joaca cartea de autenticitate.

Nimeni nu poate adopta stilul provensal, fara asocierea cu lavanda și delicioasele amintirile olfactive care se trezesc in fiecare dintre noi. Rafinata, levantica aduce acest act esential de prospetime atunci cand in soarele amiezii canta greierii. Stil provensal inseamna obloane din lemn la ferestre, iar in interior, perdele aerate de culoarea cerului. Se pot vopsi foarte usor scaune, mese, cufere și alte piese de mobilier mici vechi in albastru Provence.1-provence-stil_450x600

O casa in stil provensal ar trebui sa aiba intr-adevar o glastra cu lavanda, aceasta este obligatorie! Aceasta planta aromatica va ajuta sa aveti un parfum in casa, dar si impactul vizual este pe masura. Desigur, puteti completa decorul si cu alte flori care sunt intotdeauna apreciate de toti. Doar tineti cont ca florile sa fie asezate in cosuri de rachită, vase rustice sau vase de alama si nicidecum in plastic sau ceramica recipient care nu reflecta stilul provensal.

Daca te numeri si tu printre admiratorii acestui stil rustic si romantic si vrei sa afli cum il poti introduce in decorul casei tale, iti voi prezenta cateva fotografii cu decoratiuni obligatorii in stilul Provence : nuante suave de lila, bej, roz pal, imprimeuri florale, dantele, mobilier invechit din lemn si cosuri din nuiele impletite.

Toata lumea a facut deja o pasiune pentru textile cu modele florale si culori luminoase, intense, dar pentru stilul provensal trebuie sa alegem creatii mai subtile, cum ar fi cele observate in această camera. Lenjeriile de pat cu modele in dungi pot fi, de asemenea, combinate cu stilul de Provence în această cameră.provenceprovence5

Un lucru de reținut: orice model de textile in stilul provensal nu este asociat cu țesaturi bogate, cum ar fi catifea și matase. Departe de fastul care caracterizează stilul clasic, stilul provensal face uz de tesaturi simple, inclusiv bumbac si in. Tesaturile grele sunt, de asemenea interzise, deoarece luminozitatea este o caracteristica fundamentala a acestui stil. Astfel, perdelele care pot fi observate in imagine, sunt realizate din tesaturi semi-transparente pentru a permite, cu generozitate, patrunderea luminii.

Daca doresti sa creezi un interior in stil provensal, ar trebui sa acorzi o atentie deosebita in alegerea mobilierului a materialeler si finisajele lor. Mobilierul ales va fi de baza, dar cu un dram de epoca, cu un farmec al vechiului. Alege culori deschise pentru mobilier si țesaturi colorate pentru a crea un spatiu care va spori luminozitatea din camerele tale.
Lemnul este un pariu castigat. Mobilierul din lemn, decorat cu elemente florale suave, cu tente si farmec de vechi va fi perfect. Una dintre cele mai populare optiuni sunt acum vopsitul mobilierului in alb si finisaje care duc la un sentiment de aspru si rugos.

country shop with home goods and flowers

country shop with home goods and flowers

In aceasta fotografie, vom vedea un interior provensal cu un secretar vechi din lemn restaurant si ce este important, pe el este plasat un vas de flori salbatice. Un exemplu superb de stil de Provence!provenbce3stil provence3

Violetul pronuntat este prezent mai ales in finisajul peretilor, pardoselii, pieselor de mobilier (comode cu sertare, canapele, scaune, fotolii), dar si sub forma micilor obiecte decorative, asa cum sunt pernutele, vazele, veiozele, lumanarile parfumate etc. Pentru un impact vizual deosebit, toate acestea sunt intercalate cu finisaje si decoratiuni in nuante de bleu sters sau de verde extrem de pal.stil provence1stil provence2
Mese din lemn masiv cu aspect brut, prelucrat aparent superficial, cosuri impletite, cutii din lemn, textile cu imprimeuri rustice si vesela din ceramica pictata manual cu motive florale sau decorate cu imprimeu in buline. Toate acestea pot sta si la baza amenajarii unei superbe bucatarii de vara.

Stilul provensal este la modă. Culorile sale luminoase, luminozitate, aerul provincial și posibilitatea de a da o nouă viata pieselor de mobilier vechi sunt motive convingatoare pentru a adera la moda provensala. Dar un lucru este clar, stilul provensal nu trebuie confundat cu un alt trend in voga: shabby chic. In timp ce ele au multe caracteristici in comun, originile lor sunt diferite. Stilul shabby chic este nascut in mediul rural englez, in timp ce, dupa cum stim, stilul despre care discutam a fost nascut in Provence Franta.

Close Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

bannerHomepage