Mobila pictată în Sibiu care a cucerit clienţi din toată lumea

Într-un atelier din localitatea Cisnădioara, judeţul Sibiu, Mircea Ungurean (50 de ani), inginer de profesie, şi iubita lui, pictoriţa Oana Cerbu (34 de ani), au pus pe picioare o afacere de familie cu piese splendide de mobilier, pictate manual, care au cucerit clienţi din toată lumea.

Ideea i-a venit lui Mircea Ungurean în 1996 când a văzut, la Braşov, un atelier de mobilă al unei doamne de origine maghiară, care picta piesele cu motive tradiţionale ungureşti. „Atunci m-am gândit să încerc să continui tradiţia veche a mobilierului pictat săsesc, pentru că bunica mea era săsoaică. Până să mă apuc, au trecut şapte ani, şi în 2003 practic am început afacerea. Am dat anunţ în ziar şi, cu ocazia asta, am cunoscut-o pe Oana, cu care colaborez de atunci, şi am transformat treaba asta într-o afacere de familie. Am avut la început un tâmplar şi mai mulţi pictori. Treptat s-au echilibrat, iar acum avem cinci tâmplari la atelierul de tâmplărie şi trei persoane la pictură“, explică pe scurt Mircea Ungurean.

646x404 (11)

Până să se apuce efectiv de treabă, au făcut documentări riguroase despre tot ce înseamnă mobilier tradiţional săsesc şi pictură specifică. Au cerut sprijinul Muzeului Astra din Sibiu: au făcut vizite de documentare, au intrat în depozitele Muzeului, unde sunt piese de patrimoniu şi le-au studiat. În plus, au făcut excursii de documentare prin satele transilvănene unde mai sunt muzee, iar cercetarea nu se opreşte aici. „Am căutat cărţi, practic sunt într-o perpetuă documentare, de căutare de motive şi de piese de mobilier vechi pentru a ne inspira. Nu o să ne oprim niciodată“, adaugă antreprenorul.

Cine le descoperă piesele de mobilier le va recunoaşte cu siguranţă oriunde. În toate picturile lor de pe mobilier se regăsesc flori splendide, din vechile sate transilvănene. „Practic ce facem noi sunt flori tradiţionale din Transilvania, stilizate. Înainte să ne apucăm de o comandă, facem obiecte mici, pe care exersăm modelul, să vedem cum e cromatica“, detaliază procesul de producţie Oana Cerbu.

646x404 (13)

Cofetărie mobilată în stil săsesc la Versailles

Când au început afacerea, au încercat cu mobilă pictată în miniatură, însă ideea nu a mers. Mircea Ungurean păstrează şi acum prima piesă pictată, un şezut de scăunel. S-au adaptat pieţei şi, încet-încet, au mărit scara, întâi cu scăunele de copii şi apoi au trecut la mobilierul la scară normală, pentru adulţi. Pentru mobila nouă, în atelier, lucrează cu lemn de răşinoase, dar în ultima perioadă au început să facă şi recondiţionare şi pictură de mobilier vechi. Totul se face doar pe comandă, iar termenul de livrare este de aproximativ două luni. Piesele realizate de specialiştii lui Mircea Ungurean sunt dintre cele mai diverse, de la mici obiecte de decor, ceasuri, cutii de bijuterii sau ustensile de bucătărie până la piese de mobilier variate, respectiv paturi, noptiere, comode, dulapuri, mobilă de bucătărie, inclusiv uşi pictate, scaune, băncuţe, cuiere, birouri, cufere.

Culorile, designul şi simbolurile mobilei pictate i-au fascinat pe străini, astfel că Mircea Ungurean şi Oana Cerbu au clienţi din toată lumea. Mobilierul pictat la Cisnădioara a ajuns în Japonia, Pakistan, India, Australia, Israel, Danemarca, Germania, Italia, Franţa, Marea Britanie, SUA şi în Canada. Comenzile pot fi pentru o singură piesă şi pot ajunge până la mobilier pentru pensiuni întregi, cu restaurant cu tot. Printre comenzile cu care se mândresc reprezentanţii atelierului de mobilă pictată se numără o cofetărie la Versailles, mobilată în stil săsesc, un magazin alimentar de produse naturale în Germania, lângă München, şi un cabinet medical la Luxemburg. Străinii sunt atraşi de poveştile tradiţionale spuse de mobilierul pictat în cadrul expoziţiilor periodice de la Ambasada Statelor Unite la Bucureşti, primăvara şi toamna.

Sursa : http://adevarul.ro/

646x404 (1)

646x404 (2)

646x404 (3)

646x404 (4)

646x404 (6)

Close Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

bannerHomepage